Katten met Aids of Leukemie. Het is te voorkomen !!!

Samen met onze huisdierenartspraktijk "Dierenziekenhuis Groningen" is Stichting Kattenbos op Dierendag 4 oktober 2011 een actie begonnen om aandacht te vragen voor de noodzaak katten te castreren en te steriliseren.

De noodzaak van het castreren is er zo wie zo al omdat er ieder jaar heel veel kittens geboren worden die niet gewenst zijn en dus gedumpt worden of in het gunstigste geval naar een opvang of asiel gebracht worden.

Maar ook omdat ongecastreerde katten een risico lopen besmet te raken met 1 ( of meer ) van de 3 hele nare en ongeneeslijke ziektes die overgebracht kunnen worden bij paring en op de nog ongeboren kittens.
 Heel veel van de niet gewenste kittens die zijn gaan zwerven ; kittens die als impuls aangeschaft zijn  ; kittens gratis af te halen ;  kat van de buren had een nestje ; zo leuk voor de kinderen een nestje ;  worden grote katten en dan zijn ze blijkbaar niet meer zo leuk , of ze kosten ineens geld wat men er niet voor over heeft én katten die wel een huis hebben maar ongecastreerd de hele dag en/of nacht buiten lopen ,  kunnen  drager zijn van 1 van deze ziektes en het verspreiden bij het vechten om een vrouwtje en de ongeboren kittens besmetten voor ze zelf uiteindelijk erbarmelijk aan deze ziektes sterven. 5

Tatuutje ; ex zwerfkitten met Kattenleukemie

Het gaat om de ziektes , Kattenaids . Kattenleukemie en F.I.P in de natte en droge vorm zoals dat heet.

Kwalijk was dat meteen na de start van onze voorlichtingsactie een paar 'collega' dierenartsen op hun website vermeldden dat het wel meeviel met deze ziektes onder 'hun' kattenbestand.

Kwalijk , want in geen enkele dierenarts praktijk wordt iedere kat die binnenkomt standaard getest op aids/leukemie. Soms gebeurt het als een kat al ziek is maar ook dan is het de keuze van de eigenaar om het wel of niet te doen.

Boeli ; kater met Kattenaids

In het Kattenbos wordt iedere kat standaard getest op aids/leukemie in de quarantaine periode , dus voor ze naar een groep gaan.

Het aantal ongecastreerde zwerfkaters dat als uitslag aids positief heeft , is schrikbarend. Let wel . het zijn de wat schuwere katers , die in dorpen , steden  en op het platteland rond boerderijen , rondlopen en op al die plaatsen de niet gesteriliseerde vrouwtjes zwanger maken.

De poes van de buren , met dat leuke nestje ' zo leuk voor de kinderen' kan dus zelf al besmet zijn en haar kittens idem. 

Immers , hoeveel mensen weten exact welke kater hun loslopende poes heeft gedekt ?

Freddy ; ex zwerfkater met Kattenaids

Al die ongecastreerde katers met Kattenaids waren schuw , hadden/hebben gescheurde oren van hun gevechten en moesten na hun castratie vrij lang in quarantaine blijven om te zien of hun gedrag naar andere katten veranderde.

Een kat met aids kan gewoon in een groep leven mits hij niet vecht met andere katten !!

En het is ongelofelijk maar waar , het werden of hele lieve katers , Freddy is b.v. de liefste en sociaalste kat van het Kattenbos , of ze blijven een beetje op zichzelf maar vechten absoluut niet meer met andere katten. Logisch eigenlijk , er zijn hier alleen maar gecastreerde katers en gesteriliseerde poezen. Er is geen enkele noodzaak om te vechten of te veroveren.

Pivo ; ex zwerfkitten met Kattenleukemie

Wij vangen al jaren katten op met aids en leukemie en maken er ook nooit een geheim van dat een gedeelte van de hier aanwezige katten deze ziekte hebben. Mensen die echte 'katten mensen' zijn , zoals eigenlijk al onze donateurs en adoptanten , zijn bekend met dit feit of hebben het zelf ook meegemaakt bij eigen katten.

Ik was dan ook stomverbaasd dat een stagiaire die dierenarts assistente wil worden , haar stage na de kennismaking afzegde , omdat haar ouders het niet verantwoord vonden dat ze hier stage zou lopen tussen de aids katten , terwijl er thuis ook nog een baby op komst is.

Ik dacht echt dat dit duistere tijdsperk achter de rug was en dat er wel enige kennis zou zijn over het feit dat kattenaids op geen enkele manier overdraagbaar is op mensen.

Het meisje moet denk ik voor haar laatste stagejaar , en daarna als werkplek , een dierenarts zien te vinden , die alleen gezonde dieren behandelt !

Abeltje. Heel jong ex-zwervertje. Was niet gecastreerd en heeft Kattenaids

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

miauwtje | Antwoord 25.10.2015 00.02

Mijn dierenarts vertelde mij dat leukemie ook overdraagbaar is door speeksel, dus een kat die andere katten wast kan de andere kat dus besmetten.

s.sieuw | Antwoord 07.02.2015 23.49

De aidstesten die direct uitsluitsel geven bij arts zijn niet veilig ; Er is 10 tot 40% kans op 'vals' positief. Bloedtest via lab in Utrecht is 100% veilig.

Lenička 08.02.2015 00.10

Absoluut waar !! Minimaal 2x hertesten na een positieve snaptest is altijd noodzakelijk. Geldt ook voor de leukemie snaptest. Goed dat je het nog even benadrukt

Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

14.03 | 21:43

Carine
Je moet je verhaal sturen naar info@kattenbos.nl
Hier is te weinig plaats voor een serieus antwoord.

...
14.03 | 21:18

1 woord verschrikkelijk 😢

...
14.03 | 21:13

Dali heb ik gevonden en is hier nu 7 jaar, ik wil haar niet kwijt maar de toestand is onhoudbaar geworden, ze is super met honden maar kan niet met andere katte

...
14.03 | 21:07

Ik heb een enorm probleem met onze poes Dali. Ik had graag Uw raad gehad want echt ik weet niet meer, haar plaatsen met andere katten is onmogelijk maar wat dan

...
Je vindt deze pagina leuk